کاردرمانی کودکان

کاردرمانی کودکان

دسته بندی :
احتمالا زمانی که واژه کاردرمانی کودکان (occupational therapy) را می‌شنوید، تصور کنید که این امر به دلیل عدم مشغول بودن کودک در کاری خاص، ارتباطی به او ندارد.
لازم است بدانید در کاردرمانی، “کار” به معنای شغل نبوده بلکه به فعالیت‌هایی اشاره دارد که کودک باید بتواند در طول روز انجام دهد. اگر کودک به دلایلی مانند بیماری‌ها یا مشکلات مادر زادی، نتواند این فعالیت‌ها را به خودی خود انجام دهد، نیاز است که به یک متخصص کاردرمانی مراجعه کند.
ممکن است در مورد اینکه آیا این نوع درمان برای کودک شما مناسب است یا اینکه کاردرمانگر به چه شکل به کودکان یاری می‌رساند، پرسش‌هایی داشته باشید. پیشنهاد می‌شود برای کسب اطلاعات بیشتر در این باره و آگاهی از وظایف یک کاردرمانگر کودکان، این مقاله کلینیک سینا را تا انتها مطالعه کنید.
09351601068
پاسخ گویی منشی همه روزه از 9 صبح تا 9 شب می باشد
فهرست مطالب این صفحه

کاردرمانی کودکان چیست؟

فعالیت‌های روزمره، که اشخاص آنها را در خانواده‌ها و اجتماع برای ایجاد مفهوم و هدف در زندگی و پر کردن زمان انجام می‌دهند، به عنوان کار شناخته می‌شوند.

کاردرمانگران، که با چالش‌های مرتبط با رشد کودکان و تأثیر این چالش‌ها بر دخالت آن‌ها در فعالیت‌های روزانه در منزل، مدرسه و جامعه آشنا هستند، از طریق بکارگیری رویکردهای علمی، به کودکان در پرورش مهارت‌های حرکتی دقیق، ابراز بهتر احساسات، خودمراقبتی، مهارت‌های اجتماعی، کنترل احساسات و یادگیری یاری می‌رسانند.

در جریان کاردرمانی، والدین با کاردرمانگران همکاری می‌کنند تا برنامه‌ای مداخله‌ای و مخصوص به فرد تدارک ببینند، به این ترتیب کودکان می‌توانند به حداکثر پتانسیل خود دست یابند و بهبودی در کیفیت زندگی آنها حاصل می‌شود.

این درمان ممکن است شامل جلسات انفرادی، گروهی، حمایت در خانه و مدرسه، و ورکشاپ‌هایی برای والدین و معلمین باشد.

اگر کودک یا دانش‌آموز شما در مهارت‌هایی نظیر گرفتن توپ، نقاشی کردن، انجام تفریح، موارد مرتبط با  کارهای روزمره نظیر خوردن و خوابیدن، مدیریت احساسات، یا حفظ تمرکز در مدرسه با مشکل مواجه است، بدانید کاردرمانگران قادر اند این مشکلات را حل کنند.

نمایش ویدیو درباره کاردرمانی کودکان چیست؟
اینفوگرافیک کاردرمانی کودکان

کاردرمانگر کودک کیست؟

یک کارشناس کاردرمانی با دوره‌های دانشگاهی پیشرفته در حوزه تعامل با کودکان در تمامی سنین، قادر است به کودکان کمک کند تا مهارت‌های لازم را به طور مستقل یاد بگیرند.

به طور معمول، کارشناسان کاردرمانی کودکان، مدرک کارشناسی خود را در زمینه کار با کودکان در همه‌ی سنین(از نوزاد تا نوجوان) اخذ می‌کنند.

همچنین، آنان باید در کنار دیگر اعضاء خانواده، محیطی مناسب را برای آموزش کودکانی که در بعضی جنبه‌های زندگی خود نیازمند کمک هستند، فراهم کنند تا بتوانند مهارت‌های ضروری را به درستی یاد بگیرند.

وظایف کاردرمانگر کودک چیست؟

پخش ویدیو

ابتدا، کاردرمانگر با به دست آوردن درکی از نقاط قوت و ضعف کودک، فرآیندی را برای مداخله و اصلاح آن‌ها آغاز می‌کند.

او با دقت به چالش‌هایی که کودک با آن‌ها در زندگی روبه‌رو است، می‌کشد و راهکارهایی را تدارک می‌بیند تا فرصت‌هایی برای رشد سلامت و کسب مهارت‌های اساسی جهت انجام فعالیت‌های روزانه فراهم کند، به گونه‌ای که از عهده وظایف شخصی برآیند و در تعامل با همسالان خود پیروز شوند.

کاردرمانگر کودک به دنبال شناسایی دلایل اصلی کاستی‌ها در حیطه‌های مختلفی نظیر شناختی، حرکتی، احساسی و اجتماعی است تا با معالجه آن‌ها به تقویت و یادگیری مهارت‌های لازم برای زمان حال و آینده‌ی کودک کمک کند. این تقویت مهارت‌ها، اعتماد به نفس در آن‌ها را افزایش می‌دهد.

عملکرد موثر در انجام مهارت‌ها می‌تواند باعث تحریک و تشویق کودکان به ادامه دادن تلاش‌ها و آزمودن روش‌های جدید برای رسیدن به نتایج بهتر شود.

نهایتاً، دستیابی به موفقیت، پایه و اساس یادگیری می باشد. از طریق فعالیت‌های بازی‌گونه و خلاقانه‌ای که با سن کودک سازگار است، کاردرمانگران متد‌های سودبخشی برای انجام دادن فعالیت‌های روزمره پیشنهاد می‌دهند.

شناسایی موانع اصلی که مانع پیشرفت کودک در مهارت‌های حرکتی دقیق، توانایی‌های شناختی، توسعه اجتماعی و فرایندهای خودمراقبتی می‌شوند، باعث می‌شود کاردرمانگران کودک بتوانند به بهبودی و رشد کودک کمک کنند.

آموزش و کسب این مهارت‌ها بسیار ضروری است، زیرا این مهارت‌ها در کنار هم به کودک این قدرت را می‌دهند که رشد نماید و به فردی با عملکرد خوب در جامعه تبدیل شود.

کاردرمانگر کودک چگونه می‌تواند به کودک کمک نماید؟

کودکان ترجیح می دهند که حین درمان، بی تحرک نمانند، از این رو کاردرمانگر برنامه‌ریزی می‌کند تا به نحوی جلسات را شبیه‌سازی کند که انگار کودک در حال بازی است. 

کودکان با مشارکت در فعالیت‌ها و بازی‌های محرک، نظیر فعالیت‌های گروهی، انجام کارهای دستی و بازی کردن با اسباب‌بازی، مشغول سرگرمی هستند و همزمان، در دست‌یابی به مهارت‌های تازه نیز پیشرفت می‌کنند.

کاردرمانگر، کودکان را برای  توسعه مهارت‌های شناختی، فیزیکی و حسی که برای انجام امور روزمره خود به صورت مستقل به آن‌ها نیاز دارند، یاری می‌رساند.

علاوه بر این، کاردرمانگر می‌تواند به کودکان کمک کند تا فرا بگیرند چطور در مقابل جهان احساساتی که دور و برشان است، هنگام بازی با هم‌بازی‌هایشان واکنش نشان دهند و از زندگی به راحتی لذت ببرند.

کاردرمانگر کودکان با چه افرادی کار می‌کند؟

کاردرمانگر کودکان با کودکانی که مشکلات رفتاری، فوبیا یا ترس شدید، مشکلات ارتباطی، اجتماعی، مشکلات اضطرابی و افسردگی دارند کار می‌کند.

کاردرمانگر کودک با نوزادان، کودکان زیر سن دبستان و کودکانی که مدرسه می‌روند در کنار والدین، اعضاء خانواده کار می‌کند.

کاردرمانی برای چه کودکانی مناسب است؟

کودکانی که با چالش‌های یادگیری، حسی، رشدی، یا حتی شرایط ناشی از بیماری‌های مادرزادی، معلولیت‌ها یا آسیب‌دیدگی‌های جسمی و روانی مواجه‌اند، می‌توانند از خدمات کاردرمانی بهره‌مند شوند. این خدمات شامل موارد زیر می باشد:

  • آسیب‌ها و نقائص مادرزادی
  • تاخیر در رشد مهارت‌های حرکتی درشت و ظریف
  • توسعه مهارت‌های حرکتی-بینایی مانند هماهنگی دست و چشم و ردیابی اشیاء
  • رسیدگی به تاخیرهای شناختی مانند مسائل مرتبط با حافظه و توجه
  • اختلال طیف اوتیسم و اختلال بیش‌ فعالی و نقص توجه
  • دیسلکسیا و سایر مشکلات یادگیری
  • اختلالات پردازش حسی
  • فلج مغزی و اسپینا بیفیدا
  • انواع معلولیت‌ها و قطع عضو
  • مشکلات کروموزومی، ژنتیکی یا آسیب‌های ضربه‌ای
  • کمک به بازیابی یا بهبود تعاملات اجتماعی
  • توانمندسازی کودکان جهت انجام مهارت‌های فردی مانند لباس پوشیدن و غذا خوردن به صورت مستقل

هدف از کاردرمانی کودکان چیست؟

هدف کاردرمانی برای کودکان ارتقاء احساس ارزشمندی، کفایت و دستیابی به استقلال است. در این فرآیند، نقش خانواده بیمار به عنوان حامی بسیار پراهمیت است.

کاردرمانی با بهره‌گیری از دانش و مهارت متخصصان گوناگونی همچون فیزیوتراپیست‌ها، گفتار درمانگرها، شنوایی‌سنج‌ها، بینایی‌سنج‌ها، پزشکان متخصص، کارشناسان روانشناسی و مشاوره، پرستاران، مراقبان و مددکاران اجتماعی انجام می‌شود، تا با این همکاری، استقلال فرد مراجعه‌کننده در کوتاه‌ترین زمان ممکن تامین گردد.

نمایش ویدیو درباره مراحل کاردرمانی و گفتار درمانی در کلینیک سینا شهر قدس

سخن پایانی

کاردرمانی به عنوان بخشی از حوزه‌ی توانبخشی، به افراد در همه‌ی سنین، از نوزادان تا سالخوردگان، خدمات متنوع درمانی در زمینه‌های جسمی، ذهنی و روانی ارائه می‌دهد.

با اینکه کودکان عمدتاً مانند بزرگسالان فعالیت‌هایی چون بازی و یادگیری را بدون دشواری انجام می‌دهند، برخی از آن‌ها برای رسیدن به پیشرفت در انجام این فعالیت‌های روزانه به حمایت و آموزش‌هایی فراتر از مراقبت‌های والدین نیاز دارند.

در این شرایط، کاردرمانگران کودکان با همکاری والدین و سایر اعضای خانواده، با هدف ارتقاء مهارت‌های ابتدایی لازم برای انجام امور شخصی، به کودکان یاری می‌رسانند تا به خودکفایی برسند.

توجه داشته باشید که برنامه‌های درمانی، تعداد و مدت زمان جلسات درمانی بر اساس نیازها و توانایی‌های هر کودک شخصی‌سازی می‌شوند. در نهایت، در صورت مشاهده هرگونه تاخیر در رشد یا چالش در انجام فعالیت‌های روزانه توسط کودک، مراجعه به یک مرکز کاردرمانی معتبر توصیه می‌شود.

در صورتی که نیاز به خدمات کاردرمانی کودکان دارید، کیلینیک سینا به عنوان یکی از مراکز کاردرمانی در شهر قدس، آماده ارائه خدمات به روز در این زمینه می باشد.

دکتر امیر صبوری کارشناس کاردرمانی
امیر صبوری

کارشناسی کاردرمانی، کارشناس ارشد توانبخشی شناختی، بیش از 10 سال سابقه خدمت رسانی در حوزه توانبخشی کودکان در شهر قدس. کد نظام پزشکی : ک-د-1852

تماس با کلینیک و دریافت مشاوره 09351601068 - 09019883622

مطالب پیشنهادی

دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *